Oavsett om man ska odla ett större område eller om det bara gäller en lite plätt i trädgården, kan en jordfräs vara en trädgårdsmaskin som gör arbetet enklare. Utan en jordfräs har man inte samma möjlighet att luckra upp jorden på ett korrekt sätt. Det gör att man inte heller kan förvänta sig samma typ av skörd som om man använt sig av en jordfräs.

Jordfräsar fungerar genom att ett rotorblad med knivar snurrar runt och luckrar upp jorden. Det finns flera typer av jordfräsar men alla fungerar på ett snarlikt sätt och de stora skillnaderna brukar istället vara att de antingen drivs av en 4-takts eller 2-taktsmotor. För mindre modeller finns det även möjligheten att driva jordfräsen med hjälp av el.

Jordfräsar är något som den som odlar mycket inte kan vara utan och är en av de trädgårdsmaskiner som verkligen kan underlätta livet för den som använder den.

Välja mellan jordfräsar

Något som kan vara väldigt svårt är att veta vilken typ av jordfräs man bör välja och det är inte heller något som man kan generalisera om då varje person har unika behov. Har man ett väldigt litet grönsaksland eller är det större än vanligt har inte samma betydelse som hur jorden i marken är.

Finns det stora stenar eller är det jord blandat med smågrus eller andra faktorer gör valet av jordfräs till ett väldigt svårt sådant. Det man kan göra är att först titta på hur jorden där man tänkts sig att man ska ha sitt grönsaksland ser ut.

Genom att testa hur enkelt eller svårt det är att vända på jorden, får man en indikation om vilket arbete som jordfräsen kommer att behöva utföra. I många fall kan det vara svårt att hitta den jordfräs som passar perfekt om man inte tänker över sina behov ordentligt.